A tökéletes önéletrajz titka - 3 biztos tipp a sikerért!

 

A tökéletes önéletrajz titka - 3 biztos tipp a sikerért!



Az önéletrajz megírása a karriered egyik legfontosabb lépcsőfoka. Segítségével összefoglalhatod, mivel foglalkoztál eddig, milyen végzettségeid vannak, sőt, a motivációid kifejtésének is szentelhetsz néhány sort. Önéletrajzot írni azonban korántsem egyszerű, hisz  ez alapján alakítja ki Rólad a munkáltató az első benyomást. Aggodalomra semmi ok: habár az önéletrajz írása bonyolult feladat lehet,  most mutatunk néhány különleges tippet, amikkel sikeresebb lehetsz!



Így add el magad első látásra - az önéletrajz külalakja 


Az önéletrajzod tartalma mellett  de a külalakját is tökélyre kell csiszolnod! Ha a munkáltató már első ránézésre egy ízléses, jól szerkesztett dokumentumot lát, már olvasás előtt pozitív kép alakulhat ki Rólad. Ezeket a tippeket érdemesmegfogadnod a szép, mutatós önéletrajzért:

  • Maximum két betűtípust használj! Nagyon sok különleges betűtípus közül választhatsz, de a szakmai önéletrajz írásánál hatványozottan igaz az örökérvényű igazság: a kevesebb néha több!
  • Ne keverd a színeket! Maximum két színt válassz, mikor formázod az önéletrajzod. Színeket inkább a sorelválasztók, illetve a képed keretének feldobásához használj.  A betűk színe azonban maradjon fekete, hogy szürkeárnyalatos nyomtatás során is olvasható maradjon az önéletrajzod. 
  • Ügyelj a szöveg tördelésére és formázására! Fordíts kiemelt figyelmet a sortávok kiegyenlítésére, a margók egységesítésére és a betűméretek ellenőrzésére is. Hidd el, az alaposan szerkesztett önéletrajz egy lelkiismeretes ember képét fogja mutatni Rólad.




Ki írta az önéletrajzot? Börtönkép helyett boldog munkavállaló!


A személyi igazolványképed készítésekor mindig komolyságra intettek az ügyintézők? Az önéletrajzod elkészítésekor teljesen más a helyzet! Akkor teheted a legjobb benyomást a munkáltatóra, ha egy befásult, mosolytalan igazolványkép helyett egy magabiztosságot és kedvességet sugalló fotót mutatsz magadról. Ha a szakmai önéletrajzod egyetlen gyenge pontja a képed, akkor a következőket tanácsoljuk a kép elkészítéséhez:

  • Mindenekelőtt: nézz szembe a kamerával! Kerüld az oldalnézetből készült képeket
  • Keress egy világos helyet - az árnyékos terek sok hibalehetőséget rejtenek.
  • Ne vágj túl komoly arcot! Egy kedvetlen, már-már szomorú tekintetű munkavállaló sosem telitalálat a munkáltatóknál
  • Mosolyogj, de mértékkel! Ha erőltetetten vigyorogsz, a munkáltatónak nehéz lesz komolyan vennie a kellő komolysággal leírt munkatapasztalataidat. Egy kedves, szolid mosoly azonban nagy eséllyel repítheti önéletrajzod a következő fordulóba. 
  • Öltözz az “alkalomnak” megfelelően - a legjobb választás egy elegáns, mégis laza ing, zakó vagy blézer lesz.


Az önéletrajz nagy dobása - mutasd be a mottód!


Gondoltál valaha arra, hogy az önéletrajzodba a mottód is belefoglald? Pedig ez egy nagyon különleges információ Rólad, ami a munkáltatónak is fel fog tűnni! A mottó sokat elárul arról, milyen a munkához való hozzáállásod - a munkáltató pedig igazán hálás lesz, amiért már az első körben kiderül, passzol-e a világnézetetek, vagy sem! Mielőtt azonban bevésnéd önéletrajzodba a mottód, gondolj át néhány dolgot:

  • Kutass a cég honlapján, és olvasd el a bemutatkozásukat, cégfilozófiájukat. Tedd fel magadnak a kérdést: valóban egyeznek a nézeteitek? Ha a válaszod nem, érdemes más lehetőségek után kutatni, hisz az ellentétek előbb-utóbb a felszínre bukkanhatnak.
  • Valóban ez a Te igazi mottód? Ne írj mottót a szakmai önéletrajzba csak azért, hogy legyen! Az internetről keresett idézetek erőltetettsége már az első állásinterjún fel fog tűnni. Csak akkor írj mottót, ha valóban magadénak érzed és a szívedből szól!

Ha ezeket a különleges szempontokat is figyelembe veszed, sokat javíthatsz a szakmai önéletrajzod megítélésén! Ha pedig készen állsz arra, hogy a kész önéletrajzod benyújtsd egy munkahelyre, akkor böngéssz állásajánlataink között!